Auli Peltokangas
Uskonkuja 3, 63800 Soini
p. 040-7399 859
auli.ojala(at)luukku.com

MH-luonnekuvaus 25.5.

Järviseudun kennelkerho järjesti historiansa ensimmäisen MH-luonnekuvauksen ja ilmoitin Sannin sinne kun en ajoissa (ikärajat) ymmärtänyt Sannia luonnetestiin viedä. Kyllä tässä testissä oli paljon samankaltaisia osia ja mielessäni ajattelin jo luonnetestipisteitä osasuoritusten perusteella.

Kuvauspaikka oli Alajärven Isossaniemessä aivan järven rannalla ja kun odottelimme vuoroamme kuului myös laukauksia. Sanni oli ihan sen oloinen, että se luuli tulleensä nomeharkkoihin. Vähän se vaikutti kuvaukseenkin, mutta ei häiritsevästi ja tiesin ainakin mistä mikäkin johtui. Ehdin käydä yhden koiran suorituksen katsomassa ennen omaa vuoroamme ja eniten siellä säikäytti kyykäärmeet, joita oli jo aikaisemminkin kuvauspaikalla havaittu. Kuvattava koirakin säikähti käärmettä ja jouduttiin pieni taukokin pitämään, että käärmeet käytiin tömistelemässä kauemmaksi.

Sitten kuvauksen tuloksiin. Kuvaajina toimivat Arja Jauhiainen ja Anne Kuivinen, testiohjaajana Piia Rajala.

Alussa oli pikku hankaluuksia kun Sannin tatuoinnista ei meinannut saada selvää. Luoja tietää milloin sitä on viimeksi edes tarkastettu. Vähän karvoja harventamalla sieltä tarvittava määrä numeroita löytyi. Kuumuus vähän huolestutti minua, sillä pelkäsin Sannin kirmaavan lähellä olevaan järveen heti irti päästyään. No onneksi se tyytyi lotraamaan vain lähistön vesiojissa ja tuli aina käskystä pois (tai ainakin parin kutsun jälkeen). Ensimmäiseksi siis koiran käsittelyä.

1a) KONTAKTI Tervehtiminen 4 – ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b) KONTAKTI Yhteistyö 4 – lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta
1c) KONTAKTI Käsittely 4 – hyväksyy ja ottaa kontaktia

Sitten oli vuorossa leikkiminen. Heittelimme testiohjaajan kanssa patukkaa toisillemme ja Sanni innostui vähän yllättävästikin leikistä. Leikin lopuksi to heitti patukan maahan ja Sanni nouti sen mallikkaasti ja palautti minulle. Toisella kertaa tipautti patukan mun varpaille ja syöksyi vesiojaan viilentymään :)

2a) LEIKKI 1 Leikkihalu 3 – leikkii – aktiivisuus lisääntyy/vähenee
2b) LEIKKI 1 Tarttuminen 4 – tarttuu heti koko suulla
2c) LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu 2 – Tarttuu viiveellä -irrottaa/pitää, ei vedä vastaan

Takaa-ajossa katsottiin ensin yhdessä kun viehettä vedettiin siksaksia edessä ja noin puolessa välissä piti astua askel eteenpäin ja päästää koira vapaaksi. Ensimmäisellä kerralla Sanni kävi haistelemassa liikeradan puoleen väliin saakka, mutta kun totesi, että ei haise mielenkiintoiselta tuli takaisin minun luokse. Käytiin sitten porukalla katsomassa viehe. EVVK. Toisella kertaa ei enää huvittanut lähteä mun vierestä mihinkään. Tämä oli jo nähty :)

3a) TAKAA-AJO 1. kerta 2 – aloittaa, mutta keskeyttää
3b) TARTTUMINEN 1 kerta 1 – ei tartu esineeseen
3a) TAKAA-AJO 2 kerta 1 – ei aloita
3b) TARTTUMINEN 2 kerta 1 – ei tartu esineeseen

Sitten katsottiin aktiviteettitasoa seisoskelemalla 3 minuuttia paikallaan. Taisipa olla minulle vaikeampaa tuijotella puiden latvoja kuin Sannille olla paikoillaan tuo aika. Vähän se tuntui siinä liikuskelevan kun välillä vähän hihna kiristyi.

4) AKTIVITEETTITASO 3 – tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja

Sitten oli vuorossa etäleikki. Tässä toimitsija hiippaili pellon toisella puolella järven rannassa joku ihmeen hupullinen hopeanvärinen viitta päällänsä. Minun piti taas tuijottaa suoraan eteeni enkä nähnyt Sannin ilmeitä.  Kummajainen hyppeli ja niiaili ja syöksyi sitten esteen taakse piiloon. Sain päästää Sannin irti ja kun ääni kuului esteen takaa Sanni paineli häntä heiluen katsomaan mikä tai kuka siellä on. Leikkimään ei ollut aikaa kun piti mennä tutkimaan takana oleva pelto jos siellä vaikka olisi sitä riistaa. Minä en itse sitä nähnyt kun tuijotin eteenpäin. Jonkun ajan kuluttua sain kääntyä ja kutsua Sannin pois ”hakuruudustansa”.

5a) ETÄLEIKKI Kiinnostus 3 – kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja
5b) ETÄLEIKKI Uhka/aggressio 1 – ei osoita uhkauseleitä
5c) ETÄLEIKKI Uteliaisuus 3 – saapuu piilossa olevan puhuvan avustajan luo
5d) ETÄLEIKKI Leikkihalu 2 – ei leiki – osoittaa kiinnostusta
5e) ETÄLEIKKI Yhteistyö 1 – ei osoita kiinnostusta

Sitten taas siirryttiin porukalla toiseen paikkaan ja vuorossa oli haalariyllätys. Tämä jännitti vähän minua kun en yhtään tiennyt miten Sanni tällaiseen suhtautuisi. Kävelimme polkua reipasta vauhtia ja yhtäkkiä eteen ilmestyivät haalarit. Minun piti silloin heti pysähtyä ja tuijottaa haalareita ja päästää koira irti. Taaskaan en nähnyt mitä Sanni teki, mutta tiesin, että on ihan minun sivullani tai vähän taaenpana. Haukkuminen oli melko möreää, mutta kuulin sitten jälkeenpäin, että häntä oli kuitenkin heilunut haukkuessakin. Sitten astuin seisomaan haalarin eteen, mutta Sanni ei tullut ihan viereen kun vasta sitten kun menin kyykkyyn ja kutsuin Sannia. Sen jälkeen ei haalarit pelottaneet eikä myöskään jäänyt mitään vaikutusta kun kaksi kertaa ohitimme haalarin molemmilta puolilta.

6a) YLLÄTYS Pelko 3 – väistää kääntämättä pois katsettaan
6b) YLLÄTYS Puolustus/aggressio 1 – ei osoita uhkauseleitä
6c) YLLÄTYS Uteliaisuus 2 – menee haalarin luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
6d) YLLÄTYS Jäljellejäävä pelko 1 – ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
6e) YLLÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus 1 – ei osoita kiinnostusta haalariin

Ääniherkkyystestissä kävelimme polkua taas reipasta vauhtia kunnes räminälaitteen kohdalla metallinen ketju rämähti pellin päälle (tai jotain siihen suuntaan). Kun räminä kuului minun piti taas pysähtyä ja kääntyä katsomaan räminän aiheuttajaa. Sanni seisoskeli mielestäni minun sivullani. Kun astuin askeleen kohti räminälaitetta meni Sanni katsomaan mikä ketju se siinä minua ihmetyttää. Tässäkin osiossa kuljettiin sitten pari lenkkiä vielä laitteen ohitse.

7a) ÄÄNIHERKKYYS Pelko 3 – väistää kääntämättä pois katsettaan
7b) ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus 3 – menee räminälaitteen luo kun ohjaaja seisoo sen vieressä
7c) ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä pelko 1 – ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
7d) ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä kiinnostus 1 – ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

Sitten oli vuorossa aaveet, jotka ainakin minua olisi äkillisesti niihin törmätessä pelottaneet 😀 Tässä seisoimme pellon reunassa ja Sanni oli hihnassa. Aaveet tulivat näköesteen takaa ja lähtivät hiljakseen lähestymään. Toinen tuli oikealta ja toinen vasemmalta. Aaveet olivat kokonaan valkoisia vain huppuun oli piirretty silmät (en muista oliko myös suut). Minun piti taas tuijottaa vain eteeni enkä nähnyt millaisia ilmeitä Sannilla oli. Aaveitten ollessa jo melko lähellä alkoi haukahtelu. Tässäkin kuulemma oli häntä kuitenkin heilunut haukkuessakin. Välillä Sanni siirtyi minun eteeni ja taas takaisin sivulle tai taakse. Kun aaveet pysähtyivät sain päästää Sannin irti. Kun ei mitään tapahtunut sain mennä vasemmanpuoleista aavetta puoleen väliin vastaan. Heti kun lähdin liikkeelle meni Sanni haistamaan aaveen kättä ja sen jälkeen alkoi riekkumaan molempien ympärillä. Ihmisiähän ne vaan olivat :)

8a) AAVEET Puolustus/aggressio 1 – ei osoita uhkauseleitä
8b) AAVEET Tarkkaavaisuus 4 – tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja
8c) AAVEET Pelko 2 – on enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, pientä välimatkanottoa
8d) AAVEET Uteliaisuus 4 – menee katsomaan kun ohjaaja on edennyt puoleenväliin
8e) AAVEET Kontaktinotto aaveeseen 4 – ottaa itse kontaktia avustajaan

Sitten taas leikittiin samaa mitä alussa.

9a) LEIKKI 2 Leikkihalu 3 – leikkii, aktiivisuus lisääntyy/vähenee
9b) LEIKKI 2 Tarttuminen 4 – Tarttuu heti koko suulla

Viimeisenä osuutena oli ampuminen. Sain valita otanko ampumiset leikin aikana vai niin, että juostaan rinkiä hihnassa. Ajattelin, että leikki ei kiinnosta jos kuuluu ampumista ja valitsin juoksemisen. Vähän Sanni reagoi ensimmäiseen laukaukseen yrittäen katsoa laukauksen suuntaan. Kaksi viimeistä laukausta kuunneltiin seisoskelemalla. Niihin Sanni reagoi katselemalla rauhallisesti laukausten suuntaan ja sitten vielä varmuuden vuoksi pellolle, mutta mitään ei tippunut 😉

10) AMPUMINEN 2 – häiritsevyys lisääntyy leikin/passiivisuuden aikana, sen jälkeen välinpitämätön.

Huh, tästä tulikin pitkä kertomus :)